Přihlášení

Zadejte svou emailovu adresu a heslo níže.

Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se.

Späť

Zaujímavosti o vajciach

23. 1. 2016

V dávnych dobách bolo vajce považované za symbol sveta a plodnosti. Dnes je pre nás surovinou, ktorú používame takmer každý deň.

Zloženie vajec

  • Žĺtok je obrovským zdrojom vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu vápnika. Ale tiež je zdrojom cholesterolu, takže je pre veľa ľudí v dnešnej dobe nepriateľom. Dnes sa však žĺtky dajú nahradiť sušeným produktom.
  • Bielok, ako už z názvu plynie, obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré sa však šľahaním uvoľňujú.
  • Škrupinky sa líšia rôznym zafarbením. Povery o tom, že biele sú kvalitnejšie než hnedé, nie je pravda. Hnedé vajcia majú pevnejšiu škrupinku. Slepačie vajcia ďalej rozlišujeme podľa metódy chovu nosníc a podľa veľkosti

 

Podľa metódy chovu nosníc – označenie na vajci:

0 – vajce nosníc chovaných v súlade s požiadavkami ekologického poľnohospodárstva (označované aj ako BIO)
1 – vajce nosníc vo voľnom výbehu (nosnice majú prístup do voľného výbehu)
2 – vajce nosníc v halách (podstielkový chov)
3 – vajce nosníc v klietkach (najrozšírenejší spôsob chovu)

Ako vajcia správne skladovať?

Vajcia musia byť od výrobcu až po predaj konečnému spotrebiteľovi uchovávané v suchu, chránené  pred slnkom a skladované a prepravované v chlade pri nekolísavej teplote prostredia najviac +18 °C. Správne skladované vajce by malo byť použiteľné i po 28 dňoch.

Nákup

Pri nákupe vizuálne skontrolujte obal, či nebol postriekaný od vaječného obsahu a či sú škrupinky neporušené. Skontrolujte dátum trvanlivosti.

Aký je rozdiel v kvalite štandardných a BIO vajec?

Rozdiel je v kvalite škrupinky a zdravotnej nezávadnosti. Vajcia BIO sú viac zašpinené a majú častejšie poškodenú škrupinku. Dôvodom je chov na podstielke a častejšia znáška vajec mimo znáškové hniezda. Z pohľadu zloženia vajca sa u BIO vyskytuje viac masových škvŕn, ktoré sú dôsledkom stresu napr. z predátorov vo výbehu. BIO vajcia majú nižší obsah cholesterolu.

SLEPAČIE VAJCE

Požiadavky na normálne slepačie vajce sú nasledovné:

Tvar slepačieho vajca

Tvar musí byť charakteristický pre slepačie vajce, t.j. na jednom konci je vajce širšie, na druhom má špicatejší tvar, povrch vajca musí byť rovný, bez rušivých elementov na povrchu vajca.

 

Hmotnosť vajca

Hmotnosť vajca musí zodpovedať váhovým kategóriám , t.j.

S – 43 – 53 g
M – 53 – 63 g
L – 63 – 73 g
XL – viac ako 73 g

Farba škrupiny

Farba škrupiny musí byť vyrovnaná – homogénna, na jednej preložke musia byť vajcia s vyrovnanou farebnou škálou, t.j. svetlé vajcia spolu, tmavé vajcia spolu. V prípade, že na škrupine sú nejaké škvrny, fľaky, alebo bodky, ktoré sa nedajú vyčistiť, takéto vajcia sa budú evidovať ako špinavé.

Žĺtko

Konzistencia žĺtka musí byť vyrovnaná a čistá, bez cudzích prímesí, farebná škála musí zodpovedať :
– hodnote 12 pri obyčajných vajciach
– hodnote 8 pre omega a cereálne vajcia
– hodnote 7 pre bio vajcia

Bielko

Bielko musí byť želatínovej konzistencie, priehľadné bez cudzích látok, pričom pomer hustého a riedkeho bielka je 60:40% u čerstvého vajca.